Met deze 10 tips schrijf je in een handomdraai heldere vacatures

Blog, Ervaringen

De grootste ergernis bij het solliciteren is een onduidelijke vacature! Met deze 10 makkelijke tips wordt vacatures schrijven moeiteloos.

1. Gebruik geen bullshit termen
Hands-on mentaliteit, flexibel beschikbaar, allround kennis… Wat bedoel je hier precies mee? Schrijf dat dan! Duidelijk schrijven is de bouwsteen van goede vacatures. Je mag gewoon lekker direct zeggen wie je zoekt en wat je wilt dat diegene gaat doen. Je wilt bijvoorbeeld iemand die uit zichzelf klanten na belt, iemand die één keer per week ’s avonds een dienst draait of weet hoe zowel Python als Javascript werkt. Benoem het maar heel precies, daarmee voorkom je verkeerde verwachtingen bij beide partijen. En dat is zonde van jullie tijd.

2. Sollicitanten zijn niet perfect
Natuurlijk ben je als werknemer op zoek naar het perfecte plaatje. Maar lange lijsten vol onredelijke en onbegrijpelijke eisen zijn intimiderend en jagen juist de goede kandidaten weg. Beperk je eisen daarom tot maximaal vijf. Opleiding, twee tot drie karaktereigenschappen en één tot twee benodigde ervaringen. De rest van de voorwaarden zijn meestal toch bespreekbaar en erg afhankelijk van de kandidaat. Bovendien kan een verrassende kandidaat met een ander profiel veel toevoegen aan de diversiteit en creativiteit van je team!

3. Schrijf begrijpelijk
Je vindt kwaliteit belangrijk. Jij steekt graag je handen uit de mouwen. Uitdagingen vind jij ontzettend leuk. Wat jij wilt, baas. Zo zijn we allemaal toch, in ieder geval op een sollicitatiegesprek! Deze eisen zijn zo algemeen, dat sollicitanten er gewoon overheen lezen. Ze betekenen niks. Je had ze net zo goed niet kunnen opschrijven! Goede vacatures zijn to the point. Zoek eerst uit wat je precies wilt en verwacht van je nieuwe werknemer en schrijf dat dan op. Bijvoorbeeld dat iemand net zo lang blijft tot alles echt schoon is of dat de sollicitant variërende taken krijgt en dat leuk moet vinden. Dát is nou begrijpelijke taal.

4. Waar en met wie kom ik te werken?
We komen niet alleen om te wérken, maar ook om lollig te doen op de vrijmibo en om te klagen over onze zeurende partner op maandagochtend. Sollicitanten lezen graag iets over de bedrijfscultuur. Is er een kantoortuin, bedrijfsuitjes en een gezamenlijke lunch? Beschrijf in ongeveer drie tot vier zinnen wat jouw bedrijf doet om het gezellig te maken op de werkvloer. En voeg ook iets toe over collega’s. Misschien heb je een leuke video van het laatste bedrijfsuitje?

5. 06- ik help hulp nodig
Het lijkt een open deur, maar ik heb zo vaak gehad dat ik naar een bedrijf belde en de receptie aan de lijn kreeg die me niet door kon verbinden met de vacaturehouder. Zit je dan met je lijstje vragen. Natuurlijk kon ik ook mailen, maar het is veel fijner om je vragen telefonisch te bespreken met iemand die alles weet over de vacature. Bovendien wil je als sollicitant zeker weten dat je je tijd en energie goed besteed. Dus zorg voor een goed bereikbare contactpersoon die het leuk vindt om vragen te beantwoorden en die de vacature uit z’n hoofd kent.

6. Driedubbel spelfoutencheck ajb
Net zoals spelfouten in een sollicitatiebrief echt een faux pas zijn, willen sollicitanten die ook niet tegenkomen in een vacature. Een groot deel van de sollicitanten ergert zich enorm aan spelfouten, het kan zelfs een reden zijn om niet te reageren! Als je moeite hebt met spelfouten, laat dan je vacatures schrijven door iemand die er verstand van heeft. Kunnen ze meteen even checken op de volgende tip.

7. Write like it is 2019
Modern geschreven vacatures zeggen duidelijk naar wie ze op zoek zijn (zie punt 1 en 3), zijn grammaticaal correct (zie punt 6) én zijn informeel, vriendelijk en met milde humor geschreven. Dit doe je met korte zinnen en actieve taal (vermijd hulpwerkwoorden). Schrap alle zinnen en woorden die meer afleiden dan meehelpen de inhoud van de vacature te verduidelijken. Hou het kort en simpel. Dat scheelt tijd, energie en maakt vacatures schrijven makkelijker.
P.S. Wat straal je uit met de taal die je gebruikt in je bevestigingsmails?

8. Niet alles hoef leuk te zijn
Wij sollicitanten begrijpen best dat elk werk minder leuke kanten heeft en we vinden het niet erg om daarover te lezen in een vacature. Eén of twee saaie taken die gewoon bij de functie horen, kun je prima benoemen. Je jaagt ons daarmee heus niet weg. Het maakt de vacature juist betrouwbaarder en realistischer! En dat zijn zeker belangrijke keywords voor heldere, begrijpelijke vacatures.

9. Vertel ons wat wil je lezen
Hiermee maak je de sollicitant én jezelf blij. Een sollicitatiebrief schrijven is namelijk makkelijker en leuker als je een richting hebt. En jij ziet meteen hoe creatief en vaardig je sollicitanten zijn. Bonus: je leest nieuwe oplossingen voor problemen waarmee je misschien al een tijdje zit. Hoe fijn is dat? Hieronder geef ik je een paar ideeën:
• Ons probleem is … Hoe los jij dat op?
• Stel, we willen … voor elkaar krijgen. Hoe zou jij dat doen?
• Een klant belt op en vraagt of je … wilt doen. Hoe reageer jij?

10. Maak gebruik van beeld en video
Hoe leuk is het als een sollicitant een filmpje ziet waarin een nieuwe medewerker vertelt over zijn eerste dag? Of dat hij gezellige groepsfoto’s van de afdelingen kan bekijken? Maak de vacature levendiger en persoonlijker met foto’s en filmpjes. Laat maar lezen, zien en horen hoe tof het is om bij jou te werken.

Yorien Stroosnijder richtte schrijfbureau Meisje zonder werk op toen ze voor de tweede keer op 25-jarige leeftijd werkloos werd. Ze onderzocht de arbeidsmarkt voor millennials. Nu verbetert ze het sollicitatieproces van binnenuit door bedrijven te adviseren over vacatures, employer branding en natuurlijk door herkenbare blogs te blijven schrijven over de lastige zoektocht naar een droombaan.
Yorien@meisjezonderwerk.nl
wwww.meisjezonderwerk.nl

 

 

 

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Corona verandert alles, en dus ook rekruteren. Deze trends tekenen zich af en digitalisering staat hierbij voorop. Van meer gebruik van video tot de opmars van virtuele jobbeurzen. 1. Minder aanwervingen Een no brainer: bijna zes op tien bedrijven uit het...

Lees meer
10 prognoses voor het post-coronatijdperk

10 prognoses voor het post-coronatijdperk

Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen. 1. Meer hygiëne “Bedrijven zullen in het post-coronatijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne”, stelt Tom Palmaerts van...

Lees meer
Rekruteren in tijden van corona

Rekruteren in tijden van corona

In deze gekke tijden heb je als recruiter ineens een hoop op je bord liggen. En daarbij komen ook de flinke bezuinigingen op het recruitment budget? Ambitie deelt daarom drie creatieve tips voor werving!  Tip #1: Kies voor kanalen met kwaliteit niet kwantiteit.  Stop...

Lees meer