6 tips voor een groener kantoor

Blog

Duurzaam is hip: thuis, in de sportclub, in pretparken en dierentuinen maar zeker ook op kantoor. Geen idee hoe je je werkruimte net iets groener kunt maken? Goed nieuws, want dat is helemaal niet zo moeilijk.

1. Energiezuiniger gebouw

Het klinkt onmogelijk, maar je kunt je steentje al bijdragen door je gebouw een stuk energiezuiniger te maken. En eigenlijk is dat niet heel moeilijk. Koop groene stroom in, wek zelf energie op met zonnepanelen, isoleer je dak, muren, ramen en deuren, laat het licht niet branden als er niemand op kantoor is, zet de verwarming een graadje lager … Kleine dingen hebben een groots resultaat.

2. Van buiten naar binnen

Eerst en vooral moet je werkplek natuurlijk een aangename omgeving zijn om in te vertoeven. Dus alles begint bij je interieur. En gelukkig bestaan er vandaag de dag genoeg duurzame én mooie oplossingen. Wat dacht je van meubels die gemaakt zijn uit grachtenafval? Of verf op basis van plantaardig bindmiddel gemaakt van sloophout? Zelfs voor de vloer heb je de keuze uit tal van mogelijkheden: een massief houten vloer, tapijttegels van afgedankte visnetten of tweedehands tapijten … Keuze genoeg!

3. Ga voor zero waste

Plastic is slecht voor het milieu, dat weet iedereen. Dus waarom geen beleid opstellen om het gebruik van plastic te beperken, of helemaal aan banden te leggen? Boterhammen in een brooddoos, geen plastic flessen water of frisdrank meer en koekjes in herbruikbare doosjes. Dat is niet eens zo moeilijk. Het is simpelweg een gewoonte.

4. Groene koffie

En nee, dat bedoelen we niet letterlijk! Wat dan wel? Koffie en thee van een duurzaam merk. Op één dag worden er heel wat kopjes naar binnen gekapt, en daardoor kun je daarmee al het verschil maken. Waar let je het best op? Dat de koffie en de thee een biologisch keurmerk heeft, of een fairtradelabel. Ook belangrijk: kies voor een verpakking waar zo weinig mogelijk plastic in zit. Zero waste, weet je nog?

5. Duurzame kantoorartikelen

Als je in een groene omgeving werkt, moet je die lijn natuurlijk doortrekken en ook inzetten op duurzame kantoorartikelen. Tegenwoordig vind je bijvoorbeeld notitieboekjes die gemaakt zijn van steengruisafval of koffiedik. Ga nog een stapje verder met een whiteboard, post-its van gerecycleerd papier of een nietloze nietmachine. Ja, dat laatste bestaat echt!

6. Minder vlees, meer groen

Het is geen geheim: vlees is een grote last voor de planeet. De bij productie komen heel wat schadelijke broeikasgassen vrij die de natuur beschadigen als geen ander. Dus waarom het vlees niet schrappen van het menu? Het hoeft niet eens drastisch te zijn. Begin met een ‘vleesloze vrijdag’, waarop je enkel op vrijdag geen vleeswaren tolereert op kantoor.

Bron: Jobat.be

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Corona verandert alles, en dus ook rekruteren. Deze trends tekenen zich af en digitalisering staat hierbij voorop. Van meer gebruik van video tot de opmars van virtuele jobbeurzen. 1. Minder aanwervingen Een no brainer: bijna zes op tien bedrijven uit het...

Lees meer
10 prognoses voor het post-coronatijdperk

10 prognoses voor het post-coronatijdperk

Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen. 1. Meer hygiëne “Bedrijven zullen in het post-coronatijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne”, stelt Tom Palmaerts van...

Lees meer
Rekruteren in tijden van corona

Rekruteren in tijden van corona

In deze gekke tijden heb je als recruiter ineens een hoop op je bord liggen. En daarbij komen ook de flinke bezuinigingen op het recruitment budget? Ambitie deelt daarom drie creatieve tips voor werving!  Tip #1: Kies voor kanalen met kwaliteit niet kwantiteit.  Stop...

Lees meer