10 prognoses voor het post-coronatijdperk

Blog

Wat betekent het post-coronatijdperk voor je werk, job en kantoor? We legden ons oor te luisteren bij enkele experts en doen tien voorspellingen.

1. Meer hygiëne

“Bedrijven zullen in het post-coronatijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne”, stelt Tom Palmaerts van onderzoeksbureau Trendwolves. Dat gaat van het aanbieden van handgels tot meer mogelijkheden om handen te wassen op kantoor. Ook de tablet aan de receptie van uw bedrijf, waarmee elke bezoeker zich registreert, heeft zijn beste tijd gehad.

2. Afstand houden

Collega’s meer ruimte geven en voldoende afstand bewaren wordt een belangrijke kwestie op kantoor. Bijvoorbeeld met tussenschotten. Die afstandsregels spelen ook mee op weg naar je werk. “Wie gaat nog tijdens de spits in een overvolle bus of tram zitten?”, vraagt Palmaerts zich af.

3. Ziek thuisblijven

We zullen ook gevoeliger worden voor collega’s die ongezond zijn of ziek op het werk zitten. “Meer dan ooit is een zieke collega naast je onverantwoord en asociaal.”

4. Meer flexibiliteit

Flexibiliteit wordt de norm, volgens het adviesbureau Boston Consulting Group. Ook qua werktijden. “Vergeet niet dat heel veel mensen de voorbije weken hun werkdag helemaal zelf hebben ingepland. Dat bracht stress met zich mee, maar het resulteerde vaak in flexibelere werkuren”, zegt Tom Palmaerts.

5. Moeilijker voor (sommige) schoolverlaters

Bij economische crisissen, zoals de financiële crisis van 2008 en wellicht de huidige coronacrisis, komen schoolverlaters moeilijker aan de bak. “Maar een diploma maakt een groot verschil. Bij geschoolde technische profielen, zoals ingenieurs, denk ik bijvoorbeeld dat het effect van corona eerder beperkt zal zijn”, stelt Jan Denys van Randstad.

6. Contactloos werken

De coronacrisis heeft pinnen en vooral contactloos betalen een duwtje in de rug gegeven. “Bij leveringen zul je je handtekening bijvoorbeeld digitaal kunnen plaatsen. Besteldiensten zullen dit verder aanmoedigen, omdat het ook veiliger is voor hun personeel”, aldus Tom Palmaerts.

7. Thuiswerk is blijver

De voorbije weken stonden, met al die online meetings, in het teken van de grootste digitale training ooit. “Thuiswerk zal blijven. Niet voor de hele werkweek zoals nu. Maar we hebben genoeg voordelen geproefd, zoals minder verplaatsingen, om het ingeburgerd te houden”, denkt Tom Palmaerts. “Weet wel dat 60 procent van de jobs niet van thuis uit verricht kan worden”, vult Jan Denys aan.

8. Vervaging van gendernormen

Thuiswerk zal werkende ouders verplichten om huishoudelijke taken beter te verdelen, waardoor de gendernormen steeds meer zullen vervagen, oppert Boston Consulting Group.

9. Vaarwel micromanagement

Voor de (middle-)managers, die thuiswerk de voorbije weken met lange tanden hebben toegelaten, heeft Palmaerts één boodschap: “De klassieke, controlerende micromanager gaat in de toekomst beter op zoek naar een andere job.”

10. Bedrijven die het juiste doen

Marketingexpert Steven Van Belleghem verwijst naar bedrijven die in coronacrisis hun nek uitstaken, zoals 3D-printingexpert Materialize dat aangepaste deurkrukken maakte. Volgens hem wordt dat een brede trend op lange termijn. “Was authenticiteit de voorbije tien jaar een buzzword in het bedrijfsleven, dan wordt dat nu verantwoordelijkheid. Doing the right thing.”

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Rekruteren in het Covid-19 tijdperk: 5 trends

Corona verandert alles, en dus ook rekruteren. Deze trends tekenen zich af en digitalisering staat hierbij voorop. Van meer gebruik van video tot de opmars van virtuele jobbeurzen. 1. Minder aanwervingen Een no brainer: bijna zes op tien bedrijven uit het...

Lees meer
Rekruteren in tijden van corona

Rekruteren in tijden van corona

In deze gekke tijden heb je als recruiter ineens een hoop op je bord liggen. En daarbij komen ook de flinke bezuinigingen op het recruitment budget? Ambitie deelt daarom drie creatieve tips voor werving!  Tip #1: Kies voor kanalen met kwaliteit niet kwantiteit.  Stop...

Lees meer
Videosollicitatie interviews in tijden van het coronavirus

Videosollicitatie interviews in tijden van het coronavirus

Nu sociaal contact moet worden vermeden en de meeste mensen thuiswerken kun je ook niet meer sollicitanten op kantoor spreken. De oplossing: videosollicitatie interviews!Sollicitatiegesprekken voeren via Skype wordt al veel gedaan en er bestaan zelfs verschillende bedrijven die videotechnologie aanbieden, specifiek gericht op recruitment. Zorgt corona voor de doorbraak van videosollicitatie interviews?

Lees meer